De meeste ondernemers krijgen er vroeg of laat mee te maken: een medewerker die zwanger is en met zwangerschapsverlof gaat. Dit kan veel impact hebben op de werkvloer en de dagelijkse bedrijfsvoering aangezien de medewerkster minimaal 16 weken niet voor het bedrijf zal werken. Helaas gaat niet ieder bedrijf hier goed mee om. Op welke manier wordt het van de werkgever verwacht zich op te stellen? Hoe hou je het goede medewerkerschap intact, dit in combinatie met het functioneren op het werk en de zwangerschap. In dit artikel worden de do’s en don’ts omtrent een zwangere medewerker weergegeven.
Zwanger cadeau vanuit werkgever
Ben je als werkgever opzoek naar een cadeau voor het baby bezoek of een cadeau voor de aanstaande moeder? Indien je een hechte band hebt en zelfs voor het in Nederland steeds populairdere babyshower feestje wordt uitgenodigd, dien je een babyshower cadeau mee te brengen.
Is de relatie met de medewerker afstandelijker, dan is een cadeau voor haar zwangerschap een erg attent gebaar. Een prettig bijkomend effect is dat een cadeau van de werkgever ook vaak indruk maakt bij de rest van de familie.
Andere aanpak
Een medewerker die zwanger is en uiteindelijk met zwangerschapsverlof gaat heeft een anderen aanpak nodig dan een anderen medewerker. Een zwangere medewerker gaat met zwangerschapsverlof vier weken voor de uitgerekende datum. Tot die tijd is de medewerker nog aan het werk en vervult de werkzaamheden als voorheen. Daarin is het van belang dat er wat meer aandacht wordt gegeven aan de medewerker. De dagelijkse werkzaamheden zullen naar het einde van de zwangerschap zwaarder worden. Hierbij is het dus belangrijk om begrip en medeleven te tonen en mee te denken bij het verzachten van de werkzaamheden als dit een daadwerkelijk probleem oplevert.
De medewerker zal dit opmerken en hierdoor zich gehoord voelen door haar werkgever. Dit zal je uiteindelijk terugzien in haar werkzaamheden. Jullie hebben samen ervoor gezorgd dat ze de werkzaamheden naar behoren kan uitvoeren tot aan het zwangerschapsverlof.
Op een gegeven moment gaat de medewerker met zwangerschapsverlof en dan is het belangrijk voor de organisatie, en voor de medewerker om in verbintenis te blijven met het bedrijf. Zorg dat je als werkgever op de hoogte blijft van de zwangere medewerker en betrek haar bij de gebeurtenissen binnen het bedrijf.
Wees subtiel over terugkeer
Bij de geboorte van de baby is het als werkgever belangrijk om op kraambezoek te komen en hierbij een cadeau mee te nemen namens de organisatie. Dit heeft weer een samenhang met het voorgaande punt. Er ontstaat weer een connectie met de werknemer en de organisatie.
Bij dit kraambezoek kan je als werkgever ook goed polshoogte nemen bij de werknemer van een eventuele terugkeer binnen het bedrijf. Begin er niet te duidelijk over, de medewerker is nog op haar roze wolk en sommige willen dan liever niet aan werk denken, maar creëer voor jezelf een gevoel waarbij het duidelijk is of de medewerker terug wil komen of dat het nog even prima is. Dit geeft voor jezelf als werkgever een duidelijk beeld van de situatie.
Sommige bedrijven zetten een beleid uit, waarin wordt bepaald dat medewerkers vanuit huis kunnen werken. Een enkel bedrijf staat toe om de baby op kantoor mee te nemen.
Tot slot is het van belang ook nadat de baby is geboren contact te houden met de medewerker en de eventuele terugkeer binnen het bedrijf. Hier staat een datum voor maar het contact en medeleven is belangrijk vanuit beide partijen.