Of je nu tien of vijfhonderd man personeel hebt: zelf software ontwikkelen die precies aansluit bij bestaande bedrijfsprocessen is een ingewikkeld proces. En vaak ook nog niet eens nodig. Vroeger was er maar weinig geschikte software op de markt en ging iedereen z’n eigen administratiepakket ontwikkelen, vertelt Menzo de Muinck Keizer, expert op het gebied van near- en offshoring van softwareontwikkeling. Inmiddels is het zakelijke softwareaanbod zo groot, dat het in veel gevallen vrij onverstandig is om zelf iets te gaan ontwikkelen, aldus de expert. In veel gevallen, zegt de expert bewust. Want er zijn situaties denkbaar waarin het ook voor een mkb-bedrijf wel verstandig is om zelf software te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan startups waar een bijzonder IT-platform de core business vormt, of aan bedrijven met zeer ingewikkelde processen waarvoor standaardpakketten niet volstaan. En wat dan?
Tekort aan Developers van software
Intern software ontwikkelen is vaak lastig, vooral vanwege het grote tekort aan goede developers. Een recent gepubliceerd onderzoek van onder meer Nederland ICT laat zien dat de vraag naar ICT’ers onverminderd groot blijft. De vraag naar vaardigheden die betrekking hebben op het ontwikkelen van applicaties neemt daarbinnen nog sneller toe: van alle ICT-vacatures is nu 38 procent voor een developer. “Wat zelf software ontwikkelen verder lastig maakt, zijn de snel veranderende ontwikkelingen op het gebied van ICT, die voor een mkb-bedrijf maar moeilijk bij te benen zijn”, zegt Erna Froon, voorzitter van de ICT vereniging, een brancheorganisatie van en voor MKB ICT-dienstverleners. Ook de veranderende wetgeving omtrent zzp’ers en de modelovereenkomsten die nu nodig zijn, vormen een spelbreker, zo merkt Froon bij haar achterban. Bedrijven zijn er niet meer zo happig op zzp’ers voor langere tijd in te huren uit angst voor een conflict met de Belastingdienst.
Near- en offshoren
Een ontwikkelproject helemaal uitbesteden kan dus een zinvolle oplossing zijn. Vaar daarbij niet blind op het advies van de buurman die weleens iets in Roemenië heeft uitbesteed, maar doe gedegen onderzoek, adviseert De Muinck Keizer. Oost-Europeanen zijn namelijk technisch zeer goed, maar veel minder gericht op sales dan Nederlanders, Engelsen of Indiërs. Opdrachtgevers moeten dus zelf op zoek naar het juiste bedrijf. Daarbij is zowel de harde kant van budgetten, referenties en continuïteit belangrijk, maar ook de zachte kant. Froon: “Hoe verloopt de communicatie? En wekt de partij vertrouwen?”
Uitbesteden naar Azië, offshoring, is volgens de experts uit financieel oogpunt interessant voor projecten met een gigantisch volume. Kleinere projecten kun je beter nearshoren, uitbesteden in Oost-Europa, waar de mentaliteit wat beter past bij de Nederlandse manier van zakendoen. Al zijn er ook hier grote verschillen. “Roemenen zijn bijvoorbeeld wat zachter dan Bulgaren en Russen, dat zijn wat meer rauwdouwers”, zegt De Muinck Keizer.
Met bedrijven in de Baltische Staten is vaak een goede klik, legt hij uit, maar daar is het volume weer wat kleiner wat invloed kan hebben op de tarieven. Die tarieven fluctueren overigens flink, zegt de expert. Ook hier loont het dus om je goed te oriënteren. En dan is er nog de keuze tussen fly-in, waarbij de developers naar Nederland komen en remote time-hire, waarbij ze op afstand werken. Met invliegen, wat relatief populair is, vervalt het financiële voordeel dat je hebt van uitbesteden, legt De Muinck Keizer uit. “Maar dat vinden niet alle bedrijven erg. Die willen gewoon goede mensen op hun klus.”