Het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen heeft een Take-off haalbaarheidsstudie toegekend aan de valorisatie van een temperatuurgevoelig ‘smart material’ dat water uit de lucht wint. Het materiaal is ontwikkeld door het team van dr. Catarina Esteves aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Groeiende tekorten aan water
Water is de belangrijkste voorwaarde voor leven. Volgens een recente studie van de Verenigde Naties, zal droogte wereldwijd significant toenemen door klimaatverandering. In 2050 zal de helft van de wereldbevolking watertekorten ervaren. Door te kijken hoe de natuur overleeft in droge kustgebieden, hebben wetenschappers aan de TU Eindhoven onder leiding van Catarina Esteves een temperatuurgevoelig smart material ontwikkeld. Bij lage temperaturen is het materiaal super-hydrofiel en absorbeert het grote hoeveelheden water uit lucht. Bij hoge temperaturen wordt het materiaal super-hydrofoob en perst het vrijwel al het water eruit. De vezels knijpen zich dan samen en het materiaal gedraagt zich als een spons die uitgeknepen wordt. De eerste resultaten laten zien dat 1 m2 materiaal tot 1,3 liter per dag opneemt en loslaat. TU/e spin-off Sponsh Water Systems gaat dit materiaal opschalen, zodat het een goedkope, off-grid, energie-vrije bron van water kan zijn voor droge kustgebieden.
Bedrijvigheid stimuleren
Take-off richt zich op het faciliteren en het stimuleren van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de Nederlandse universiteiten, door NWO erkende onderzoeksinstituten, hbo- en TO2-instellingen. Het doel is het creëren van innovatieve nieuwe bedrijvigheid die volgt op kennisontwikkeling en -benutting door onderzoekers aan deze kennisinstellingen. Dat kan gaan om product-, proces-, zorg- of diensteninnovatie in de breedste zin van het woord, binnen alle wetenschapsgebieden (bèta/techniek, life sciences en alfa/gamma).