Wil je als ondernemer een financiering aanvragen? Dan richt jij je mogelijk tot het internet. In dat geval ontdek je al snel genoeg dat er verschillende soorten zakelijke financieringen zijn. Toch twijfelen veel ondernemers tussen twee financieringen: een zakelijk lening en zakelijk krediet. Deze twee financieringen worden regelmatig door elkaar gehaald. Sommige ondernemers denken zelfs dat een zakelijke lening en zakelijk krediet hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Beide financieringen verschillen zelfs behoorlijk van elkaar. Wij maken graag een einde aan deze onduidelijkheden. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat het verschil is tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet.
Langlopende vs. kortlopende investeringen
Een eerste verschil tussen zakelijk lenen en zakelijk krediet zit hem in het bestedingsdoel. Als het om een langlopende investering gaat, raden wij je aan een zakelijke lening aan te vragen. Probleem is alleen dat niet iedereen weet wat er met een langlopende investering bedoeld wordt. Bij zo’n investering kun je bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Ook een uitbreiding rekenen we tot de langlopende investeringen.
In tegenstelling tot een zakelijke lening gebruik je zakelijk krediet juist voor kortlopende investeringen. Als je nog niet eerder geld geleend hebt, kun jij je hier waarschijnlijk geen voorstelling bij maken. Zakelijk krediet is vooral bedoeld om op de korte termijn financiële problemen mee tegen te gaan. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Daarnaast gebruiken veel ondernemers zakelijk krediet om de dagelijkse uitgaven van hun bedrijft te betalen. Vandaar dat zakelijk krediet ook wel bekend staat als werkkapitaalfinanciering.
Manier van uitbetalen
Het bestedingsdoel is niet het enige verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet. Er zit namelijk ook verschil in de manier van uitbetalen. Kies je voor een bedrijfslening? Dan stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Grote voordeel hiervan is dat je er direct gebruik van kunt maken. Bij zakelijk krediet gaat het uitbetalen iets anders in zijn werk. Een geldverstrekker zet het geld dan namelijk voor jou klaar op een speciale rekening. Hierdoor kun je het opnemen zodra je het nodig hebt.
Looptijd
Bij zakelijk krediet aanvragen hoef je niet na te denken over de looptijd. Deze financieringsvorm heeft namelijk een standaard looptijd van 36 maanden (3 jaar). Na afloop van deze periode kijkt een geldverstrekker of het krediet verlengd kan worden. Als dit het geval is, kun je het krediet blijven gebruiken. Over de looptijd van een zakelijke lening heb je zelf de regie. Je sluit zo’n lening af voor minimaal 3 maanden en maximaal 60 maanden. Daarnaast kun je kiezen uit een looptijd van 6, 9, 12, 24, 36 of 48 maanden. Kies je voor een zakelijke lening? Dan bepaal je dus zelf binnen welke periode je het geleende geld terugbetaalt.
Rente
Een vierde en laatste verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet zit hem in de rente. Zo betaal je bij een zakelijke lening altijd rente over het gehele bedrag dat je leent. Bij zakelijk krediet betaal je uitsluitend rente over het bedrag dat je opneemt. Als je niets opneemt, betaal je ook geen rente. Er zit overigens ook verschil in de manier waarop de rente is opgebouwd. Je betaalt bij een zakelijke lening bijvoorbeeld een vast rentepercentage over het openstaande bedrag. Dit percentage wordt vastgesteld bij het afsluiten van de lening en blijft de hele looptijd hetzelfde. Het rentepercentage van zakelijk krediet is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank.