Investeringen in een bedrijf kunnen behoorlijk veel geld kosten. Lang niet iedere ondernemer kan zo’n investering dan ook financieren met eigen vermogen. Gelukkig betekent dit niet dat investeren niet mogelijk is. Je kunt namelijk voor zakelijk financieren kiezen. Wanneer het om een langlopende investering gaat, is een zakelijke lening de beste keuze. Wil je voor het eerst zo’n financiering aanvragen? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je niet goed weet waar je op moet letten. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt, schieten wij jou te hulp. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je op moet letten bij het aanvragen van een zakelijke lening.
Welk bedrag kun je lenen?
Wil je 150.000 euro lenen om een investering in jouw bedrijf te financieren? Verwacht dan niet dat iedere geldverstrekker jou dit bedrag maar zo leent. Een geldverstrekker kijkt namelijk naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Op basis van de bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van jouw onderneming krijg je een aanbod op maat. Het kan zijn dat je minder kunt lenen dan je nodig hebt. In dat geval kun je het ontbrekende deel financieren met eigen vermogen. Kun je meer lenen? Doe dit dan niet. Een zakelijke lening wordt namelijk onnodig duur als je meer geld leent dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Hoe zit het met de looptijd?
De looptijd is een tweede aandachtspunt bij het aanvragen van een zakelijke lening. Waar de looptijd van zakelijk krediet standaard 36 maanden is, heb je hier bij deze financieringsvorm zelf regie over. Je hebt hier overigens niet helemaal de vrije hand in, want geldverstrekkers werken met een onder- en bovengrens. Zo is de minimale looptijd vaak 3 maanden en de maximale looptijd 60 maanden. Verder kun je kiezen uit 6, 9, 12, 24, 36 of 48 maanden.
Veel ondernemers die een bedrijfslening aanvragen kiezen standaard voor de maximale looptijd. Hier valt wat voor te zeggen, want jouw maandlasten vallen dan relatief laag uit. Hierdoor kun je mogelijk toch aan de betalingsverplichtingen voldoen, waar dit met een kortere looptijd misschien niet het geval is. Besef je alleen wel dat een lange looptijd er vaak voor zorgt dat een zakelijke lening duurder uitvalt. Wanneer je voor een looptijd van 60 maanden kiest, betaal je ook 60 maanden rente over de lening. Bij een looptijd van 36 maanden betaal je ‘slechts’ 36 maanden rente, waardoor de lening aanzienlijk goedkoper uit kan vallen.
Hoeveel rente betaal je?
Hierboven haalden we al kort aan dat je rente betaalt over een zakelijke lening. Voordat je zo’n lening aanvraagt, kunnen wij ons voorstellen dat je wilt weten hoeveel rente je betaalt. Dit kunnen we op voorhand helaas niet exact zeggen. Waarom niet? Omdat de rente afhankelijk is van verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het rentepercentage. Dit percentage kan van tijd tot tijd verschillen, waardoor de rente het ene moment hoger uitvalt dan het andere moment. Dit heeft overigens geen gevolgen voor een zakelijke lening. De rente wordt namelijk vastgezet als je de zakelijke lening afsluit, waardoor je weet waar je aan toe bent.