Voor starters is het vaak extra spannend om een eerste hypotheek af te sluiten. Met weinig tot geen ervaring begeven zij zich op de woningmarkt en gaan zij een grote financiële verplichting aan met het afsluiten van een hypotheek. Om zeker van je zaak te zijn, of je nu starter bent of doorstromer, wil je alle belangrijke aandachtspunten van een hypotheek helder op een rij hebben. In dit artikel kijken we naar dat soort aandachtspunten. Waar let je op? Wat is belangrijk?
Is er eigen geld nodig?
Doorgaans wordt een hypotheek verschaft over de aankoopprijs van de woning, het overeengekomen bedrag voor de woning dus. Echter om een woning te kopen maak je meer kosten dan alleen het aankoopbedrag, er zijn notariskosten, onderzoekskosten (zoals een keuring), taxatiekosten, en meestal ‘kosten koper’ (k.k.). Is een woning vrij op naam (v.o.n.) dan zijn er geen k.k. Vrij op naam komt vrijwel uitsluitend voor bij nieuw op te leveren woningen. De totale extra kosten (inclusief Kosten Koper) bedragen meestal ca. 10% van de aankoopwaarde van de woning. Dit bedrag zul je dus uit eigen middelen moeten financieren, zoals spaargeld of wellicht donaties of leningen van familie of overige derden.
Hoeveel kan ik lenen?
Op basis van je maandelijkse inkomsten en je lopende financiële verantwoordelijkheden wordt een berekening gemaakt van het hypotheekbedrag waarvoor je (of jullie) in aanmerking zou komen. Je dient een vast dienstverband te hebben of minimaal 1 of meerdere jaren als zelfstandige te werken. Ook wordt er gekeken of je al leningen hebt lopen. Deze leningen worden in mindering gebracht op het eventuele hypotheekbedrag wat je zou kunnen lenen. Daarnaast is de hypotheekrente een belangrijke factor. Hoe hoger deze rente, des te minder geld je kunt lenen (en vice versa). Bij een lage hypotheekrente is het interessant om deze voor een langere periode vast te zetten.
Waar let ik op bij het aangaan van een hypotheek?
Er zijn diverse belangrijke aspecten om op te letten bij het aangaan van een hypotheek. Doordat er vele soorten hypotheken verkrijgbaar zijn -zoals een spaarhypotheek, (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek en overige hypotheken, is het belangrijk om goed door te nemen welk type hypotheek bij jouw/ of jullie situatie past. Ga je graag voor zekerheid, of wil je dat de aflossing belegd kan worden? Informatie over verschillende hypotheken zijn terug te vinden bij NIBC Direct.
Houd ook altijd rekening met de toekomst. Wat als je minder gaat werken, in de ziektewet terecht komt of jij en je partner uit elkaar gaan? Hoe kun je nu op dit moment het beste anticiperen op deze mogelijke situaties? Wanneer het aankomt op bepaalde onverwachte situaties buiten je schuld om is het verstandig om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten met NHG garantie.
Wat is NHG?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is af te sluiten op woningen met een marktwaarde tot ca. 350.000. NHG kan je bijvoorbeeld verder helpen wanneer er betalingsachterstanden optreden buiten je schuld om. Om NHG af te sluiten betaal je wel extra kosten, bespreek met je hypotheekadviseur welke kosten dit zijn en wanneer er exact een beroep gedaan kan worden op de NHG. Overigens zorgt de NHG niet eindeloos voor verlaging van de maandelijkse hypotheekaflossing, deze dient aantoonbaar tijdelijk van aard te zijn.