Thuis of op een andere plek buiten kantoor werken, zorgt niet altijd voor vrijheid en stressvrije werktevredenheid, aldus een nieuwe studie gepubliceerd in het European Journal of Work and Organizational Psychology. De managementonderzoekers stellen dat mensen met een hoge mate van emotionele stabiliteit en autonomie het geschiktst voor werk op afstand zijn.

Het onderzoek

De nieuwe studie van Baylor University, Out of office: Examining the relationship between stress and remote work, onderzocht de impact van werken op afstand op het welzijn van werknemers, en biedt managers verschillende strategieën om werk op afstand mogelijk te maken die zowel waardevol zijn voor de werknemer als voor het bedrijf. “Elke organisatie, ongeacht de mate waarin mensen op afstand werken, moet rekening houden met het welzijn van hun werknemers bij het implementeren van flexibelere werkmethoden”, schreven de onderzoekers.

In totaal werden 403 werkende volwassenen ondervraagd, waarbij de onderzoekers keken naar de autonomie (de mate van onafhankelijkheid) van elke werknemer, overbelasting (uitputting, onverschilligheid en ontevredenheid) en emotionele stabiliteit.

De resultaten

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat autonomie essentieel is om het welzijn van de werknemers die op afstand werken te beschermen en te voorkomen dat zij overbelast worden. Zo bleek dat werknemers die een hoge mate van autonomie en emotionele stabiliteit bezitten, het best gedijen op het gebied van werk op afstand. Daarnaast kwamen zij tot de conclusie dat werknemers die een hoge mate van autonomie hebben, maar een mindere mate van emotionele stabiliteit bezaten daarentegen vatbaarder waren voor stress.

Volgens Sara Perry, PhD, assistent-professor Management aan de Hankamer School of Business (Baylor University) en hoofdauteur van de studie, spreken deze resultaten eerder onderzoek tegen dat stelt dat autonomie een universele behoefte van iedereen is. Het onderzoek toont aan dat diegene die minder emotioneel stabiel zijn, geen of minder autonomie op het werk willen. “Deze lagere behoefte aan autonomie kan verklaren waarom emotioneel minder stabiele werknemers het minder op afstand kunnen werken, zelfs als ze autonomie hebben”, verklaarden de onderzoekers.

Aanbevelingen

Het onderzoeksteam raadt managers aan om naar het gedrag van hun werknemers te kijken in plaats van naar persoonlijkheidskenmerken, wanneer zij besluiten of iemand wel of niet op afstand kan gaan werken. Perry: “Als iemand bijvoorbeeld niet goed met stress omgaat op kantoor, zullen ze dat waarschijnlijk thuis ook niet goed doen. Als iemand gemakkelijk overweldigd wordt of overdreven reageert op verzoeken of problemen op kantoor, zijn ze waarschijnlijk minder goed in staat om op afstand te werken, en die verantwoordelijkheid en stress aan te kunnen.”

Wanneer emotioneel minder stabiele werknemers op afstand moeten werken, zullen hun managers meer middelen dan alleen autonomie beschikbaar moeten stellen. Waaronder ondersteuning bij het bevorderen van sterke relaties met collega’s en het voorkomen van stress. Ook kan het faciliteren van goede trainingen en benodigdheden van belang zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een goede scheiding tussen werk- en gezinsruimten, duidelijke procedurele en prestatieverwachtingen en regelmatig contact (virtueel of face-to-face) met collega’s en managers.