Als bedrijf is het belangrijk om kritisch naar je financiële processen te kijken. Administratie is voor veel bedrijven niet de prioriteit – het wordt eerder gezien als een bijkomstigheid. Dit is jammer, want hierdoor worden veel kansen niet gegrepen en wordt er bovendien een hoop geld verspild, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.
Met de juiste partner kun je de financiële processen van je bedrijf optimaliseren en zo ervoor zorgen dat je bedrijf niet alleen beter draait, maar ook nog eens minder verliest in tijd én geld. In dit blog gaan we nader in op manieren om financiële processen te optimaliseren voor een optimale bedrijfsvoering.
Order to Cash: van order tot betaling (en rapportage)
Het proces van Order to Cash is voor elke onderneming anders. Dat kan het soms lastig maken om hierin te optimaliseren, want welke vorm werkt nou het beste? Daar is niet zomaar één antwoord op te geven, want wat goed is voor jou hoeft niet per se goed of logisch te zijn voor een ander. Order to Cash beslaat het hele proces van het moment dat een order wordt geplaatst totdat de order is betaald door de klant.
Het is cruciaal om dit proces continu te monitoren en te optimaliseren waar nodig. Dit proces heeft namelijk een directe invloed op de cashflow, en daarmee financiële gezondheid, van jouw bedrijf. Het gaat dus verder dan enkel en alleen de factuur sturen; je moet ook nog eens kijken naar de manier waarop de klant met deze factuur omgaat en wat jij doet met de informatie van een order.
Kredietbeheer: vermijd onnodige risico’s
Kredietbeheer omvat het beoordelen van de kredietwaardigheid van klanten en het nemen van maatregelen om financiële risico’s te vermijden en te beperken. Met kredietbeheer kun je de financiën binnen je bedrijf beter beheren. Hiermee wordt er namelijk ingeschat of klanten gaan betalen en zo ja, wanneer zij gaan betalen. Het kredietbeheer is dus een cruciaal aspect van iedere gezonde onderneming. Hier gaat het om het bepalen van de kredietwaardigheid van klanten, dus je wilt dat dit soepel verloopt. Echter, kredietbeheer houdt meer in dan dat. Het gaat namelijk ook om een stuk proactief handelen – met als doel het vermijden en beperken van risico’s.
Voordat je met iemand in zee gaat, wil je uiteraard weten of deze persoon of onderneming in staat is om zijn of haar facturen te betalen. Een soepel lopend kredietbeheer helpt je met het inschatten van financiële risico’s voordat je daadwerkelijk een transactie aangaat. En hoewel risico’s er nu eenmaal bij horen als ondernemer, kun je ze op deze manier zoveel mogelijk verminderen.