MVO
Bij veel consumenten en bedrijven in Nederland bestaat er de nodige onduidelijkheid over wat duurzaam en circulair ondernemen nu eigenlijk precies betekent. Er zijn geen officiële richtlijnen waar ondernemers zich aan vast kunnen houden. Maar dat laatste blijkt een reden te hebben. Het begrip ‘circulariteit’ kwam tien jaar geleden voor het eerst in zwang, toen steeds duidelijker werd dat wij met onze afvalproductie tegen de grenzen aan beginnen te lopen
Zoals de mens er nu gebruik van maakt, kan de aarde niet blijven voortbestaan. Het besef hierover groeit en houdt zowel overheid, bedrijven als consumenten in toenemende mate bezig. Met name bedrijven in sectoren waar duurzaamheid nog in de kinderschoenen staat, staan voor de uitdaging om al doende te leren. Manon Stoutjesdijk, PR en communicatieadviseur bij Bruynzeel Keukens, weet er alles van. “Er is geen richtlijn en je weet soms
‘Lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. Het zijn de eerste twee Dikke Van Dale-definities van het woord duurzaam, een concept dat Aaldrik Pultrum het afgelopen jaar flink heeft beziggehouden. Met het oog op de klimaatdoelstellingen ging hij als ervaren speler in de kantoormeubilairbranche op zoek naar een manier om bij te dragen aan het verminderen van het grondstofverbruik. Met zijn onlangs gelanceerde groene kantoorconcept Circufair hoopt hij
Bijna elke onderneming claimt tegenwoordig duurzaam bezig te zijn. Vaak is het nog een holle marketingkreet. Dat geldt zeker niet voor Arte Groep, duurzaam producent van keukenbladen van graniet, composiet, keramiek, Dekton en Neolith uit Helmond. Niels van den Beucken is Financieel Directeur en mede-eigenaar. Hoe ziet Arte circulair en/of duurzaam ondernemen? “Ons hele doen en laten is afgestemd op het complete spectrum van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dan praat
In Nederland zijn twee trends te ontwaren die misschien niet direct gelinkt worden, maar wel degelijk met elkaar te maken hebben. Zo ontstaan steeds meer soorten woonmogelijkheden en wordt in toenemende mate aandacht besteed aan duurzaamheid en interieur binnen het zorgvastgoed. De link: beide kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven en het zorgproces van hun gebruikers. Veranderende maatschappij De opkomst van de woonvariaties heeft drie oorzaken, vertelt Daniëlle Harkes,
Groene ruimtes zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven en duurzaamheid in stedelijke gebieden. Maar vergroening loopt achter op stedelijke ontwikkeling, waardoor er in veel steden een gebrek ontstaat aan groene ruimtes. In haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen heeft Carmen Aalbers, senior onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, gekeken naar het regionale en lokale beleid van groen in de stad. Ze laat zien welke benaderingen ervoor kunnen zorgen dat
In een tijdperk waarin de term ‘smart’ mensen om de oren vliegt, loopt de impact van de verschillende toepassingen sterk uiteen. Smartphones hebben hun waarde inmiddels wel bewezen, maar over het nut van smartwatches, smart locks en slimme huishoudelijke apparaten zijn de meningen verdeeld. Op een grotere schaal tonen slimme toepassingen echter hun ware kracht, door verschillende softwaresystemen op ingenieuze wijze met elkaar te laten communiceren. Dit maakt het mogelijk
Digitalisering en duurzaamheid zijn twee verschillende trends die in essentie hetzelfde doel dienen: efficiënter omgaan met de beschikbare middelen. In de laatste decennia zijn deze trends dan ook veelvoudig in samenhang gebracht. Dit is eveneens het geval in de bouwsector, waarin steeds meer gebruik wordt gemaakt van slimme technologieën om gebouwen beter te laten presteren. Wat speelt er momenteel op het gebied van digitalisering en duurzaamheid in deze sector? Smart
Eten is een primaire levensbehoefte. Zonder een gevulde maag overleeft de mens maar kort. De manier waarop eten geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd wordt, roept echter steeds vaker vragen op. Het bewustzijn over de negatieve milieu-impact groeit, en daarmee ook de wens om iets te veranderen. Vanwege een complex en vaak internationaal voedselsysteem ligt er echter een gevoel van onmacht op de loer en is het relatief makkelijk om de verantwoordelijkheid
Duurzaamheid is een breed begrip dat niet alleen de energieproductie omvat. In alle facetten van de economie kunnen er slagen gemaakt worden om toekomstbestendig en efficiënter met het klimaat en grondstoffen om te gaan. Zo ook in de verpakkingsindustrie, waar veelvoudig gebruik wordt gemaakt van plastics die – zonder gedegen afvalbeleid – in het milieu kunnen belanden. De welbekende plasticsoep is daar een schrijnend voorbeeld van. Toch is dit nog