Anton de Weerd, algemeen directeur (EVP) van Marel Poultry, legt uit dat de pluimveeverwerkende industrie continu dient te innoveren om tegemoet te komen aan de steeds veranderende vraag vanuit de markt.
Innoveert de verwerkende industrie snel?
De almaar stijgende verwerkingscapaciteit en de daarmee gepaard gaande automatiseringsgraad is een teken van de snel innoverende industrie. In 1996 was de maximale capaciteit 9,000 birds per hour (bph); inmiddels zijn we aanbeland op 15,000 bph. Anton de Weerd vertelt: ”Zo’n hoge capaciteit is nodig om te voldoen aan de groeiende vraag naar kipproducten in een snel urbaniserende wereld. Tevens is het een manier voor verwerkers om de productiekosten per kilo product beheersbaar te houden en de eindproducten betaalbaar. In de industrie neemt ook de automatisering en digitalisering sterk toe. Dat vergt minder fysieke, uitvoerende werkzaamheden, en leidt ertoe dat mensen puur controlerende taken hebben. Innovaties van de afgelopen jaren resulteerden ook in een maximale vierkantsverwaarding; alle delen van de kip worden maximaal verwaard en de give-away wordt tot een minimum gereduceerd.”
Hoe is de regelgeving voor pluimveeverwerkende bedrijven?
“Wat betreft de regelgevingen op diverse terreinen zal Marel Poultry altijd ruim voldoen aan de strengste normen, waar die ook in de wereld worden gehanteerd. Wij geven onze klanten alle tools in handen om hun verwerkingsprocessen zo hygiënisch, duurzaam en voedselveilig mogelijk uit te voeren.”
Diervriendelijkheid
Op welke manier zorgen de systemen van Marel Poultry voor naleving van de regelgeving?
“Wereldwijd geldt Nederland als één van de voorlopers als het gaat om diervriendelijke behandeling van vleeskippen. Ons ATLAS transportsysteem draagt daar ook aan bij; wij zorgen ervoor dat kippen tijdens het transport zo min mogelijk stress ervaren door het ontwerp van de transportmodules en de daardoor mogelijke ventilatie. Ook het laden en het proces in de slachterij is effectief en efficiënt met maximale aandacht voor het dierenwelzijn.”
Voedselveiligheid
“Ook op het gebied van voedselveiligheid zetten we met ATLAS een trend. Hygiëne speelt daarbij een grote rol. Met dit geautomatiseerde systeem worden de transportmodules perfect gereinigd en gedesinfecteerd zodat besmetting van de volgende farm geen issue meer is.”
Duurzaamheid
“Dankzij het ingenieuze ontwerp van onze ATLAS transportmodule zijn tot 20 procent minder truckritten nodig om hetzelfde aantal kippen te vervoeren. Dat betekent niet alleen een forse kostenbesparing, maar ook een lagere CO2-voetafdruk.”
Gedetailleerde productinformatie speelt voor consumenten een steeds grotere rol bij aankoopbeslissingen. Hoe dragen jullie systemen hieraan bij?
“Consumenten willen weten waar hun vlees vandaan komt. Lokale, biologische en langzaam groeiende kippen komen steeds meer voor. Onze geautomatiseerde systemen verzamelen stap voor stap productinformatie en voegen dat toe aan het datapakket dat elk product continu blijft vergezellen. Zo wordt de productie door de hele fabriek traceerbaar en is uitgebreide informatievoorziening mogelijk op het etiket van het eindproduct. De consument in de supermarkt zou wat ons betreft precies kunnen zien welk traject het product heeft doorlopen. De oplossingen van Marel Poultry maken zo’n volledige traceerbaarheid mogelijk,” besluit Anton de Weerd.
Meer informatie |
---|
www.marel.com/poultry |