Gebruikmaken van het internet brengt zo zijn gevaren met zich mee. Niet alleen grote bedrijven hebben informatie die het stelen waard is, ook kleinere organisaties doen er goed aan te weten wat hun kroonjuwelen zijn. Cybercriminaliteit neemt steeds meer toe.
De risico’s van internet en IT
Nederland is een IT-land bij uitstek. Niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld zijn er weinig landen met een economie die zo ‘gedigitaliseerd’ is. En het belang van IT gaat in de toekomst alleen nog maar verder toenemen, nu steeds meer apparaten (zoals auto’s) ook op internet aangesloten worden. Internet en IT zijn cruciaal voor onze economie. Dat biedt kansen, maar brengt ook mogelijke gevaren met zich mee. “Internet is niet eng, maar gebruikers moeten zich wel realiseren dat het risico’s met zich meebrengt”, weet Liesbeth Holterman, beleidsadviseur bij Nederland ICT, de brancheorganisatie voor ICT-bedrijven.
Cyberveiligheid van groot belang in Nederland
“Veel mensen denken dat het bedrijf waar ze werken niet interessant is voor cybercriminelen, maar je hebt al snel belangrijke informatie in je bezit die voor anderen interessant kan zijn.” Vanuit haar rol als beleidsadviseur probeert Holterman bedrijven handreikingen te geven op het gebied van cybersecurity. Goede cyberveiligheid is volgens haar van essentieel belang voor de innovatiekracht van Nederland. Daarom biedt Nederland ICT-bedrijven een quickscan waarmee ze kunnen zien of hun veiligheid op orde is.
Daarnaast heeft de organisatie onder andere tien vuistregels voor IT-veiligheid opgesteld. “Ben je doelwit geworden van een incident, trek daar dan lering uit en besef dat het incident door onderlinge verwevenheid ook anderen kan raken. Kennis delen is dus het credo. Wanneer we dat allemaal doen, dan worden we daar ook met zijn allen beter van. Je moet natuurlijk altijd proberen om een lek te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen.”
Meer bewustwording over cybercriminaliteit
Holterman pleit voor het creëren van bewustwording over cybercriminaliteit. IT-veiligheid is namelijk al niet meer exclusief de verantwoordelijk van de ICT-afdeling. Nicole Mallens, secretaris bij werkgeversorganisatie VNO-NCW deelt die mening. “We moeten ons realiseren dat iedereen slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit.”
Spionage en cybercriminaliteit zijn de grootste gevaren, citeert Mallens uit het Cybersecuritybeeld Nederland, een jaarlijks onderzoek naar de risicofactoren voor de Nederlandse ICT. “Maar je moet het ook niet overdrijven. Niet elk bedrijf is even interessant voor criminelen. De bakker om de hoek heeft – zonder die voor het hoofd te stoten – minder gevoelige informatie dan een hightech IT-bedrijf dat net een nieuw innovatief product heeft bedacht. De maatregelen die je moet nemen verschillen dus ook.”
Internationale aanpak van cybercriminaliteit
Het is volgens Mallens voor alle organisaties van belang om te weten waar je gevoelige informatie verstopt zit. En 100 procent veiligheid bestaat niet. Het creëren van bewustzijn begint bij weten wat je als organisatie nou écht geheim moet houden. “Wat zijn je kroonjuwelen? Als je dat weet kun je passende maatregelen nemen om je weerbaarheid te vergroten.”
Wat die maatregelen betreft is het in beginsel ieder voor zich. Toch pleit Mallens voor samenwerking en een internationale aanpak van internetcriminaliteit. “Cybercrime is per definitie een grensoverschrijdend probleem. Je kunt in Nederland niet achter een dijk gaan zitten. Zowel de aanpak van cybersecurity als de opsporing van cybercrime is iets dat we internationaal moeten oppakken.”
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.