Ben jij van plan om jouw woning te verduurzamen? Dan kan een groene lening afsluiten misschien wel iets voor jou zijn. Een woning energiezuinig verbouwen, door bijvoorbeeld het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie of de vloeren isoleren, leveren naast een bijdrage aan moeder natuur ook interessante voordelen voor jezelf op. Maar zonnepanelen op het dak laten installeren of het isoleren van vloeren, muren en daken is allesbehalve een goedkope investering te noemen. Daarom is er een speciale lening in het leven geroepen, een groene lening om precies te zijn. Dit komt met name van pas voor mensen die geen spaarpotje achter de hand hebben.
Een groene lening aanvragen
Doorgaans staat een groene lening bekend als een kredietvorm met aantrekkelijk vast rentetarief. Dankzij de lage rente, die tevens fiscaal aftrekbaar is, en de verwachte besparing op de energierekening, verdient een groene lening zich op termijn volledig terug! Daarbij wordt je woning een stuk meer waard. En we hoeven jou vast niet uit te leggen wat die meerwaarde inhoudt, als je besluit de woning te verkopen aan een volgende koper in de toekomst. Je realiseert namelijk een hoger energielabel voor je huis. Maar bij welke partijen kun je in Nederland terecht voor het aanvragen van een groene lening? In Nederland zijn er vier partijen die een groene lening aanbieden, namelijk ING, de overheid, een speciale duurzaamheidslening va de Rabobank, en tot slot GreenLoans (100% dochteronderneming van ABN AMRO). Het loont altijd de moeite om de kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Dit kun je gemakkelijk doen op de website van Krediet.nl.
Het geld blijft ten alle tijde groen
Een uiterst belangrijke voorwaarde van een groene lening is dat je verplicht bent om het geleende geld te besteden aan energiebesparende maatregelen. Je kunt het geleende bedrag dus niet besteden aan een keukenverbouwing of een nieuwe badkamer. Als je dat wel wilt, kun je beter kiezen om een ‘gewone’ lening af te sluiten in de vorm van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Kies je wel voor een groene lening via bijvoorbeeld GreenLoans, dan heb je wel de keuzevrijheid welke energiebesparende verbouwing je kiest.