Voor het versturen en opslaan van data is steeds meer bandbreedte nodig. Maar een probleem is dat niet, vindt Erik Huizer, hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit van Utrecht en CTO van SURFnet. Want wie in een digitale file terecht dreigt te komen, kan met een aansluiting op een glasvezelnetwerk snel uit de problemen zijn.
Huizer bestudeert onder meer de gevolgen van internet voor innovaties. Daarnaast is hij CTO van SURFnet, een organisatie die het netwerk levert voor hogescholen, universiteiten en UMC’s. Uit de koker van SURFnet komt bijvoorbeeld de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste Internetknooppunten van de wereld.
Gestage toename van data
Op een van de vele statistieken die AMS-IX produceert, is te zien hoeveel data er jaarlijks over het internet bewegen. Een gestage toename, noemt Huizer die hoeveelheid data. “Er is sprake van een continue toename over de jaren heen, waarop de economische crisis en een dot.com-crisis hoegenaamd geen invloed hebben.” Neem big data, ofwel het opslaan van data over klanten. De bedoeling is om er analyses op los te laten voor marketingdoeleinden of het optimaliseren van bijvoorbeeld voorraadbeheer.
Aansluiting van een glasvezelnetwerk
Voor het versturen van data en het opslaan van data is een goed netwerk nodig, legt Huizer uit. “We moeten onderscheid maken tussen het centrale netwerk en het toegangsnetwerk. Glasvezel vormt in Nederland al het centrale netwerk. Het is de enige manier om de bandbreedte te halen die nodig is voor al het internetverkeer.”
Een glasvezelnetwerk wordt aangelegd door infrastructuurbedrijven. Voor de toegangsnetwerken sluiten particulieren en zakelijke afnemers een abonnement af. Infrastructuurbedrijven bepalen dus of het in een gebied de moeite loont om een glasvezelnetwerk aan te leggen. “In dunbevolkte gebieden zien we daarom dat er minder glasvezel is. In een groot deel van Nederland is wel al voldoende glas.” Of bedrijven zich kunnen aansluiten op het glasvezelnetwerk is daarvan afhankelijk.
Maar onmogelijk is het niet om als bedrijf of zelfs als particulier ook dan de keuze te maken voor een aansluiting op een glasvezelnetwerk. Maar dan is dat wel een stuk duurder. “Graven kost geld.” Glasvezel is al snel rendabel voor de zakelijke markt. “Misschien voor heel kleine bedrijfjes niet. Maar zodra je een organisatie bent met meerdere mensen die data versturen en opslaan, haal je met glasvezel de bandbreedte die je nodig hebt. Als je geen klanten wilt verliezen tenminste.”
Wat is de impact op bandbreedte?
Problemen wat betreft bandbreedte voorziet Huizer niet. Waar onze auto’s op de wegen in de file komen te staan, is een dergelijk probleem voor digitale data niet erg voor de hand liggend. “Stel dat wij bij SURFnet zien dat er erg veel dataverkeer uitgewisseld wordt met KPN, dan zouden we investeren in een hogere bandbreedtekoppeling naar KPN.” Er is wat dat betreft weinig file in het centrale netwerk te verwachten, meent Huizer.
Voor bedrijven die vastlopen met data, is er ook een snelle oplossing mogelijk: “Wie tegen zijn limiet aanloopt, kan meestal wel op korte termijn een glasvezelverbinding aansluiten. In de stedelijke gebieden hoeft dat geen maanden meer te kosten. De concurrentie tussen de infrastructuurbedrijven is hoog; over het algemeen is dat binnen een paar weken geregeld.”
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.