Recyclen is hot. Steeds meer mensen krijgen het besef dat er beter voor de aarde moet worden gezorgd. Dat zie je terug in tal van zaken. Kijk naar de stikstofaanpak. En vanaf 1 april 2023 zit er statiegeld op blik. Dit met als doel om te voorkomen dat dit afval in de natuur terecht komt. Ook voor jouw bedrijf is het goed om bewust met afval om te gaan. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat gerecyclede afval? In dit artikel ontdek je waar de oude drankverpakkingen uiteindelijk gaan eindigen.
Het retourneren
Het proces van recyclen begint op het moment dat je drankje op is. Of dit nu een glazen fles, plastic flesje, blikje of karton is maakt niet uit. De machine waarin je de verpakking gooit, maakt wel een hoop verschil. De meeste innameapparaten zijn van TOMRA. Dat is de marktleider op het gebied van de inzameling van drankverpakkingen.
De machine scant de streepjescode, het materiaal en het type verpakking. Daardoor kan de machine jou de juiste aanbetaling geven. En bovendien kan het afval op de goede manier worden ingezameld. In het innameapparaat worden plastic, glas en aluminium meteen van elkaar gescheiden.
Van plastic naar nieuw containermateriaal
Als het afval in verschillende containers zit, wordt het overgebracht naar de plek waar het verwerkt moet worden. Daar wordt het vroegere verpakkingsmateriaal klaargemaakt om gerecycled te worden. Het voordeel van goede innameapparaten is dat er geen ‘ongewenst’ afval in de massa zit. Dat heeft uiteraard een functie. Het komt de kwaliteit van het gerecyclede materiaal ten goede. En hoe zuiverder de materialen zijn, hoe vaker ze opnieuw gebruikt kunnen worden.
De gebruikte drankverpakkingen worden gewassen om eventuele resten en vuil te verwijderen. Daarna worden ze in kleine stukjes of vlokken versnipperd. De vlokken plastic worden opgewarmd en gesmolten tot pellets. Daarmee worden uiteindelijk nieuwe containers gemaakt. En van het oude aluminium worden nieuwe blikken gemaakt.
Energiebesparing
Door te recyclen wordt er energie bespaard. Er is namelijk geen nieuw materiaal nodig. Ook voorkomt het een hoop koolstofemissies. Wist je dat het plastic van 100 flessen kan worden gebruikt om meer dan 200 flessen te maken? Alleen al daarom is het goed om drankverpakkingen op een goede manier weg te gooien.
In theorie is het dus mogelijk dat jouw weggegooide flesje of blikje na een aantal maanden weer ergens binnen jouw bedrijf gebruikt wordt. In ieder geval is de cyclus oneindig. En daarmee wordt er steeds minder afval geproduceerd en minder energie verbruikt. De aarde doe je daar een groot plezier mee.