Er is grote onzekerheid over cryptocurrency en veel mensen zien het eerder als een hype dan een toekomstig betaalmiddel. Dit wordt nog eens onderstreept door de ambitie van veel overheden om met strengere wet- en regelgeving te komen op het gebied van de digitale valuta. Hoog tijd dus om een expert aan het woord te laten.
Daniele Bianchi is universitair docent aan de Warwick University en heeft een empirisch onderzoek gedaan naar het fenomeen. De resultaten daarvan zijn beschreven in zijn onderzoeksrapport Cryptocurrencies As an Asset Class? An Empirical Assessment.
Staan of vallen cryptomunten met de bereidheid van mensen om erin te investeren, en het draagvlak van organisaties om ze te accepteren als betaalmiddel?
Bianchi: “Het investeringsvoertuig en het ruilmiddel zijn twee aspecten van cryptocurrency die inherent aan elkaar verbonden zijn. De intrinsieke waarde van cryptomunten is dus in de eerste plaats afhankelijk van het feit dat het grote marktspelers aantrekt en legitimiteit verwerft. De bruikbaarheid van cryptocurrency als betaalmiddel leunt dus sterk op de verspreiding ervan, zodat de koersgang de bezorgdheid over de investeringsrisico’s vermindert.”
Wat moet er gebeuren om fraude tegen te gaan in de verschillende processen rondom cryptocurrency?
“Ik denk dat de mogelijkheid van fraude en oplichterij een groot probleem is voor de regelgevers, voornamelijk wanneer het om de Initial Coin Offering (ICO) gaat. Dit is een soort combinatie tussen een beursintroductie en een crowdfundactie, waarbij investeerders voor de eerste keer cryptomunten of ‘tokens’ kunnen kopen tegen een vaste prijs. Of die prijs terecht is blijkt pas later uit de koersgang van de cryptocurrency, en dit zorgt er dus voor dat er veel ruimte is voor fraude en oplichterij.
Tenzij overheden een zware regulering op de ICO-markt implementeren, zoals ze ook doen bij reguliere beursgangen, is het erg moeilijk om frauduleuze cryptomunten te voorkomen. Maar naarmate de markt volwassener wordt, zal de stimulans om fraude te plegen echter noodzakelijkerwijs afnemen.”
Kun je zeggen dat cryptocurrency slachtoffer van zijn eigen succes zal worden?
“Het is vrij duidelijk dat cryptomunten een riskante investering zijn die ik amateurbeleggers niet aan zal raden. Dat gezegd hebbende denk ik dat het nog te vroeg is om beweringen te maken over de toekomst van cryptomunten. Toch lijkt dit me wel een blijvende markt, of je het nou leuk vindt of niet. Het open-source karakter van de blockchain-technologie maakt het ook veel waarschijnlijker dat er meer alternatieven komen dan dat er een enkele cryptomunt overblijft.”
Zijn er andere toepassingen voor de blockchain-technologie?
“De potentiële toepassingen van de blockchain-technologie zijn enorm: van verzekeringen tot gezondheidszorg, en van vliegtuigbouw tot het traceren van de supply chain. Het is een erg krachtig middel dat nu al zorgt voor een revolutie in het bedrijfsleven. Het kan tot een zekere hoogte vergeleken worden met de introductie van het dubbel boekhoudsysteem. Dit is een methode waarbij elke transactie op zijn minst op twee verschillende manieren wordt bijgehouden.”
Welke praktische voorbeelden zijn er?
“Neem bijvoorbeeld de toepassingen van de blockchain voor de voedingssector en de detailhandel. Voedselleveringen kunnen met behulp van de blockchain in real-time getraceerd worden en dit kan levens redden in het geval van een wijdverspreide voedselvergiftiging. Dit is vooral handig in economieën waar de supply chains niet goed zijn bijgehouden.
Een ander voorbeeld is in de gezondheidszorg: de blockchain decentraliseert datamanagementsystemen waardoor verschillende betrokken partijen kunnen samenwerken zonder controle over te hoeven dragen aan een centrale partij. Net als in de voedingssector wordt de informatie in de blockchain op elk mogelijk moment aangevuld, waardoor het een geschikte bron is om bijvoorbeeld patiëntendossiers op te vragen. Dit alles zonder de mogelijkheid dat een enkele autoriteit de gegevens kan manipuleren.”