Circulaire economie
Bij veel consumenten en bedrijven in Nederland bestaat er de nodige onduidelijkheid over wat duurzaam en circulair ondernemen nu eigenlijk precies betekent. Er zijn geen officiële richtlijnen waar ondernemers zich aan vast kunnen houden. Maar dat laatste blijkt een reden te hebben. Het begrip ‘circulariteit’ kwam tien jaar geleden voor het eerst in zwang, toen steeds duidelijker werd dat wij met onze afvalproductie tegen de grenzen aan beginnen te lopen
Zoals de mens er nu gebruik van maakt, kan de aarde niet blijven voortbestaan. Het besef hierover groeit en houdt zowel overheid, bedrijven als consumenten in toenemende mate bezig. Met name bedrijven in sectoren waar duurzaamheid nog in de kinderschoenen staat, staan voor de uitdaging om al doende te leren. Manon Stoutjesdijk, PR en communicatieadviseur bij Bruynzeel Keukens, weet er alles van. “Er is geen richtlijn en je weet soms
‘Lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. Het zijn de eerste twee Dikke Van Dale-definities van het woord duurzaam, een concept dat Aaldrik Pultrum het afgelopen jaar flink heeft beziggehouden. Met het oog op de klimaatdoelstellingen ging hij als ervaren speler in de kantoormeubilairbranche op zoek naar een manier om bij te dragen aan het verminderen van het grondstofverbruik. Met zijn onlangs gelanceerde groene kantoorconcept Circufair hoopt hij
Bijna elke onderneming claimt tegenwoordig duurzaam bezig te zijn. Vaak is het nog een holle marketingkreet. Dat geldt zeker niet voor Arte Groep, duurzaam producent van keukenbladen van graniet, composiet, keramiek, Dekton en Neolith uit Helmond. Niels van den Beucken is Financieel Directeur en mede-eigenaar. Hoe ziet Arte circulair en/of duurzaam ondernemen? “Ons hele doen en laten is afgestemd op het complete spectrum van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dan praat
In veel plannen voor het klimaatbeleid, waaronder het concept-Klimaatakkoord, speelt groene waterstof een belangrijke rol om het gebruik van fossiele energie terug te dringen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Machiel Mulder, Jose Luis Moraga en Peter Perey van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten de economische voorwaarden waaronder waterstof kan worden geproduceerd en verhandeld. Zij concluderen dat groene waterstof pas rendabel is te produceren wanneer de prijs van aardgas langdurig
Wageningen University & Research start een nieuw onderzoeksproject om te zien in welke mate verschillende typen mengteelt en strokenteelt kunnen bijdragen aan een toename van biodiversiteit. De snelle afname van de biodiversiteit staat hoog op de publieke agenda: het bodemleven verschraalt, er zijn minder weide- en akkervogels en insecten dreigen helemaal te verdwijnen. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de visie van het Ministerie van LNV over circulaire
Groene ruimtes zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven en duurzaamheid in stedelijke gebieden. Maar vergroening loopt achter op stedelijke ontwikkeling, waardoor er in veel steden een gebrek ontstaat aan groene ruimtes. In haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen heeft Carmen Aalbers, senior onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, gekeken naar het regionale en lokale beleid van groen in de stad. Ze laat zien welke benaderingen ervoor kunnen zorgen dat
Veranderingen in de internationale handel hebben nauwelijks effect gehad op de wereldwijde groei van CO2-uitstoot. Die conclusie trekt hoogleraar Erik Dietzenbacher op basis van gegevens uit de World Input-Output Database (WIOD) tussen 1995-2008. ‘Dat is een verrassende conclusie, omdat de wereldhandel in die periode enorm is toegenomen. Een kwart van de wereldwijde CO2-emissie wordt veroorzaakt door goederen die elders worden geproduceerd. In het verleden is daarom veelvuldig de suggestie gewekt
Gemeenten kunnen voortaan uitrekenen hoeveel gerecyclede grondstoffen zij uit hun verpakkingsafval produceren. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen University & Research ontwikkelde hiervoor het praktische rekenmodel Grondstof uit Afval. Dit levert waardevolle kennis op over de bijdrage van gemeenten aan de circulaire economie. Het rekenmodel is voor gemeenten beschikbaar in de vorm van een Excelsheet. Hierin kunnen zij zelf de beschikbare data invoeren over afvalsystemen en de hoeveelheid ingezameld
Eten is een primaire levensbehoefte. Zonder een gevulde maag overleeft de mens maar kort. De manier waarop eten geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd wordt, roept echter steeds vaker vragen op. Het bewustzijn over de negatieve milieu-impact groeit, en daarmee ook de wens om iets te veranderen. Vanwege een complex en vaak internationaal voedselsysteem ligt er echter een gevoel van onmacht op de loer en is het relatief makkelijk om de verantwoordelijkheid