Agri & Food
Sinds de ontdekking van het eerste antibioticum bijna negentig jaar geleden, heeft het geneesmiddel een groot effect gehad op de gezondheid en levensverwachting van mens en dier. Het gebruik ervan om infecties mee te behandelen is anno 2018 haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Tot ongeveer tien jaar geleden gold dat ook voor de Nederlandse veehouderij, waar antibiotica preventief aan diervoeder werden toegevoegd om de dieren
Nederland telt meer huisdieren dan fietsen. Tegenover 23 miljoen stalen rossen stonden in 2017 ruim 26 miljoen katten, honden, vissen, konijnen en knaagdieren, zo blijkt uit het meest recente onderzoek van brancheverenigingen NVG en Dibevo. De dieren houden hun baasjes gezelschap, stimuleren beweging, zorgen voor eindeloos vermaak en verminderen zelfs stress. Van hun baasjes krijgen ze in ruil daarvoor een schone mand, kom of kooi inclusief maaltijden. Of dat altijd
De mens komt op allerlei manieren in aanraking met dieren; in de natuur, thuis, in de landbouw, in dierentuinen en met sport. De mens heeft het dier om meerdere redenen toegelaten in diens leven, en heeft het dier vaak ook echt nodig. Het dier is door deze nauwe relatie veelal afhankelijk van de mens wat betreft zijn welzijn. Hoe kan de juiste balans gevonden worden tussen de belangen van de
Robotica helpt de melkveehouder om arbeidskracht efficiënter in te zetten, het welzijn en de gezondheid van de koe te verbeteren en de productie te vergroten. De technologie zorgt voor het beste van twee werelden: stressvrije koeien en een duurzame en winstgevende toekomst voor de boer. Dat vinden hoofd marketing & communicatie Sergio Ooijens en hoofd productmanagement Timo Joosten van Lely. Wat is de definitie van een gezonde koe? Joosten: “Een
Binnen de veehouderij neemt voeding een belangrijke rol in. Niet alleen zorgt de juiste voeding ervoor dat dieren lekkerder in hun vel zitten en hierdoor minder agressief gedrag vertonen, ook heeft het invloed op hun output. Veevoederproducent AgruniekRijnvallei is hier volop mee bezig. Met innovatieve natuurlijke voeders worden de afnemers geholpen met het beste uit hun dieren te halen. Johan Schuttert (commercieel directeur) en Dennis van Vilsteren (hoofd nutritie) vertellen.
Zelfs indien de huidige droogte en hitte nu stoppen wordt in de Nederlandse melkveehouderij, melkgeitenhouderij en op akkerbouwbedrijven met zetmeelaardappelen een gemiddelde inkomensdaling van respectievelijk 16.000 euro, 22.000 euro en 31.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid verwacht. Dit blijkt uit een quickscan van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de verwachte effecten van de huidige droogte en hitte op de inkomens in de
De meeste primaire producenten in de agrofood ervaren hun positie ten opzichte van andere ketenpartijen als relatief zwak. Dat geldt met name voor melkveehouders en varkenshouders, en in iets mindere mate voor de groente- en fruittelers. Een grote meerderheid van de ondernemers werkt samen met collega’s; het gaat dan met name om kennisuitwisseling. Dit en meer blijkt uit een grootschalige enquête onder Nederlandse agrarisch ondernemers in opdracht van het ministerie
Naar schatting zullen er in 2050 een kleine 10 miljard mensen eiwitten nodig hebben, en de capaciteit van de wereldwijde landbouw is nog lang niet toereikend. Om aan die eiwitbehoeften te voldoen moet de (pluim)veeteeltproductie namelijk groeien met gemiddeld 52 procent. Een flinke groei dus, die als de huidige koers gevolgd wordt enorme schade met zich meebrengt voor de omgeving. Veeteelt wordt door de CO2-uitstoot en het landgebruik immers gezien
Consumenten hechten bij het kopen van varkensvlees waarde aan informatie over het individuele bedrijf waar de varkens gehouden zijn, én zijn bereid voor deze informatie extra te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research gehouden onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Consumenten willen vooral informatie over de wijze waarop de varkens worden gehouden. Verkoop van varkensvlees Ruim de helft van de Nederlandse consumenten kiest voor
Hebben we over twintig jaar nog voldoende vis voor de groeiende wereldbevolking? Niet uit de zeevisserij, zegt prof. Johan Verreth. “De honderd miljoen ton vis die straks extra nodig is zal uit kweekvijvers komen”. De hoogleraar Aquacultuur en visserij nam donderdag 22 maart afscheid van Wageningen University & Research. De visserij op de wereldzeeën bereikte al twintig jaar geleden haar plafond van zo’n negentig miljoen ton vis per jaar, zegt