Agri & Food
Nederland is, op de Verenigde Staten na, de grootste landbouwexporteur ter wereld. In 2018 exporteerde Nederland 101 miljard aan landbouwgoederen, blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research. De agrarische sector is belangrijk voor Nederland en moet de traditionele manieren van produceren aanpassen aan de nieuwe vraag van haar klanten. “We hebben te maken met een vierde industriële revolutie. Nederlandse agro-sector De agro-sector ondergaat grootse veranderingen: schaalvergroting, toepassingen van IT,
Anton de Weerd, algemeen directeur (EVP) van Marel Poultry, legt uit dat de pluimveeverwerkende industrie continu dient te innoveren om tegemoet te komen aan de steeds veranderende vraag vanuit de markt. Innoveert de verwerkende industrie snel? De almaar stijgende verwerkingscapaciteit en de daarmee gepaard gaande automatiseringsgraad is een teken van de snel innoverende industrie. In 1996 was de maximale capaciteit 9,000 birds per hour (bph); inmiddels zijn we aanbeland op
De omvang van de biologische landbouwsector is in 2018 weer wat toegenomen. De biologische veestapel groeide met 10 procent, en het areaal biologische landbouw was 3 procent groter dan een jaar eerder. In 2017 was Oostenrijk het land dat in Europa relatief het grootste areaal biologische landbouwgrond had. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de biologische landbouw in 2018. In Nederland werd in 2018 op ruim 58
Wageningen University & Research start een nieuw onderzoeksproject om te zien in welke mate verschillende typen mengteelt en strokenteelt kunnen bijdragen aan een toename van biodiversiteit. De snelle afname van de biodiversiteit staat hoog op de publieke agenda: het bodemleven verschraalt, er zijn minder weide- en akkervogels en insecten dreigen helemaal te verdwijnen. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de visie van het Ministerie van LNV over circulaire
Eten is een primaire levensbehoefte. Zonder een gevulde maag overleeft de mens maar kort. De manier waarop eten geproduceerd, vervoerd en geconsumeerd wordt, roept echter steeds vaker vragen op. Het bewustzijn over de negatieve milieu-impact groeit, en daarmee ook de wens om iets te veranderen. Vanwege een complex en vaak internationaal voedselsysteem ligt er echter een gevoel van onmacht op de loer en is het relatief makkelijk om de verantwoordelijkheid
Dagelijks lopen miljoenen Nederlands door de supermarkt. Met een winkelmandje in hand pauzeren ze voor de schappen, zich afvragend wat ze vanavond zullen eten. Voor steeds meer consumenten hangt die beslissing niet alleen af van smaak, gelegenheid, en financiële middelen, maar ook van hun ambities op het gebied van dierenwelzijn. Ze zijn zich beter bewust van het productieproces van vlees en overwegen een diervriendelijkere keuze. Een keurmerk kan daarbij een
De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van samenzijn en samen eten. Tegelijkertijd is de periode rondom de jaarwisseling en tijd van reflectie, met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid en de medemens. Dirk van den Broek staat als supermarkt midden in de samenleving en houdt zich dan ook bezig met dezelfde zaken die spelen bij de klant. Met name in de decembermaand betekent dat een breed assortiment, gezonde alternatieven,
De totale CO2-emissie van de glastuinbouw nam in 2017 met 0,2 Mton toe naar 5,9 Mton. Dit kwam vooral door toename van het energiegebruik per m2 en een stijging van de verkoop van elektriciteit. Daarnaast heeft de glastuinbouw in 2017 twee keer zoveel duurzame elektriciteit ingekocht. De CO2-emissie ligt in 2017 1,3 Mton boven het doel voor 2020 en 1,1 Mton (14%) onder het niveau van 1990. De glastuinbouw loopt
Het was warm deze zomer, zowel voor mens als dier. Maar wanneer is er sprake van hittestress? Wat zijn de effecten op melkproductie, gezondheid en welzijn onder Nederlandse omstandigheden? En wat valt eraan te doen? Precies de vragen die door Wageningen Livestock Research zijn uitgezocht in het kader van een verkenning voor het Melkveefonds. Wanneer hittestress? Waar gaat het zoal om? De literatuur geeft aan dat vanaf 20 à 24oC
Woelen van verdicht grasland gaf op een zavelgrond overwegend positieve effecten, maar op een zware kleigrond vooral negatieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research. Er is dus maatwerk nodig bij de beslissing om verdicht grasland wel of niet te woelen. Belangrijke criteria daarbij zijn de aanwezige verdichting en het natuurlijke herstellende vermogen van de grond. Positieve effecten op de zavelgrond In het onderzoek werd verdicht grasland op