Wanneer je een slechte werkdag achter de rug hebt door onaangenaam gedrag van collega’s, kan een ontspannende activiteit helpen om beter in slaap te komen. Dat is de hoofdbevinding uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Occupational Health Psychology.
Belang van slaap en ontspanning
“Een goede nachtrust is cruciaal omdat het een belangrijke rol speelt in de prestaties en het gedrag van werknemers,” zegt hoofdonderzoeker Caitlin Demsky van Oakland University. “In onze snelveranderende, competitieve wereld is het belangrijker dan ooit dat werknemers in de beste conditie zijn om te slagen, en slaap is de sleutel tot succes.”
Om het belang van slaap te meten hielden Demsky en haar collega’s een enquête onder 699 werknemers van de US Forest Service. De deelnemers werden hierin gevraagd om aan te geven hoe vaak ze onaangenaam gedrag op de werkvloer hadden ervaren en hoe vaak ze negatieve gedachten hadden.
Daarnaast werd hun slaapkwaliteit en werk-privébalans onder de loep genomen. Het laatstgenoemde omvatte bijvoorbeeld het aantal tienerkinderen die ze hadden, het aantal uren dat ze werkten en hun alcoholgebruik. Deze factoren worden namelijk ook in verband gebracht met slaapproblemen.
Onaangenaam gedrag op de werkvloer
Uit de enquête bleek dat het ervaren van onbeleefd of negatief gedrag op het werk, zoals vernedering en overmatige kritiek, geassocieerd wordt met insomniasymptomen. Meerdere keren wakker worden in de nacht is daar een schrijnend voorbeeld van. Maar de werknemers die in staat waren om werk en privé te scheiden – door ontspannende activiteiten zoals yoga, luisteren naar muziek of het maken van een wandeling – sliepen beter.
“Onaangenaam gedrag op de werkvloer eist zijn tol op de slaapkwaliteit van werknemers”, stelt Demsky. “Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat het mensen vaker laat nadenken over hun negatieve werkervaringen.” Ze legt uit dat de werknemers die na werk even ontspannen dit veel beter kunnen loslaten, met een betere nachtrust tot gevolg.
Herhalende negatieve gedachten over werk kunnen volgens de onderzoekers ook worden gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en chronische vermoeidheid.
Goede voorbeeld
Demsky suggereert dat managers het goede voorbeeld moeten geven door bijvoorbeeld geen werkgerelateerde berichten te versturen na werktijd. Daarnaast zijn er ook programma’s die erop gericht zijn om de onderlinge samenwerking tussen werknemers te verbeteren en de werk-privébalans te waarborgen.
Als werknemers deze balans kunnen vinden, zal dit ook positieve gevolgen hebben voor de werksfeer. De opwaartse spiraal die dit veroorzaakt, bewijst dat het clichématige credo “work hard, play hard” eigenlijk zo gek nog niet is.