Het creëren van een natuurlijk klimaat op de werkvloer heeft vele voordelen. Zo kan het ervoor zorgen dat werknemers productiever zijn en dat de energierekening omlaag gaat. Het plafond kan hierbij een belangrijke rol spelen, vertelt Jaap Koning, business development manager bij Interalu.

Waarom is het juiste klimaat binnen een kantoorpand zo belangrijk?

“De werknemer brengt een groot deel van zijn/haar leven door op kantoor. Het is daarom belangrijk dat de werknemer zich prettig voelt op die plek. Het comfort van een werkruimte wordt bepaald door de temperatuur, luchtvochtigheid, licht en akoestiek. Wanneer op de juiste manier rekening is gehouden met deze factoren, komt dit de werknemers ten goede. Door een zogenoemd natuurlijk klimaat voelen werknemers zich comfortabel en zijn ze minder snel ziek. Daarnaast blijft de concentratie langer behouden. Hierdoor zijn werknemers productiever.”

Welke andere voordelen brengt klimaatmanagement met zich mee?

“Naast de grote kostenbesparing door het positief beïnvloeden van de (duurzame) inzetbaarheid van werknemers, zorgt een goed gereguleerd klimaat er voor dat de energiekosten omlaag gaan. Dit komt doordat bij een klimaat dat natuurlijk aanvoelt geen extra vermogen hoeft te worden gestoken in het koelen of verwarmen van een ruimte.”

Hoe kan een natuurlijk klimaat worden bewerkstelligd?

“Dit kan door bij het inrichten van een kantoor al rekening te houden met de juiste verlichting, akoestiek, temperatuur en luchtvochtigheid. Voldoende licht, door bijvoorbeeld daglichtregeling, is belangrijk voor een natuurlijk lichtniveau. De absorptie van het geluid, dat verwezenlijkt kan worden door de aankleding van een ruimte maar ook door de vloer en met name het plafond, zorgt voor een prettige akoestiek. De temperatuur wordt vaak gereguleerd door een verwarming of airco, maar dit kan ook op een meer natuurlijke manier. Een klimaatplafond verenigt al deze eisen. Minder verlichting, minder energie: een dubbele besparing.”

Wat is dat, een klimaatplafond?

“Een klimaatplafond is een systeem dat gebruikmaakt van water om een ruimte op temperatuur te brengen en te houden. Het bestaat uit een metalen plafond waar waterbuizen op liggen. In de winter vervoert het systeem warm water, en in de zomer koud water. Omdat een klimaatplafond de volledige oppervlakte van het plafond benut, kan het verwarmen aan relatief lage temperaturen en koelen met relatief hoge temperaturen. Het is dus een energiezuinig systeem. De metalen plafondpanelen zorgen door middel van straling dat die koeling of verwarming afgegeven wordt in de ruimte. De gebruikers kunnen met een klimaatplafond de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte makkelijk regelen, zonder dat zij hinder ondervinden van tocht of warme luchtblazers.”

Is een klimaatplafond voor elk soort pand een geschikte optie?

“Er zijn een paar basisvoorwaarden; zo moet de gevel goed zijn en het gebouw geïsoleerd. Verder kan het eigenlijk in elke ruimte. Bedrijven denken vaak dat een klimaatplafond erg duur is, en het is in aankoop inderdaad duurder dan een systeemplafond met airconditioning, maar op lange termijn is een klimaatplafond wel voordeliger. Doordat het plafond van gepoedercoat staal is, is het eenvoudig te reinigen en heeft het een lange levensduur. Plafonds die wij 25 jaar geleden geïnstalleerd hebben, zijn nog steeds in goede staat. Daarnaast is het een gesloten systeem, waardoor het water telkens blijft rondgaan. Daarom verdien je de uitgave snel terug door een lagere energierekening. Wanneer een bedrijf bij ons komt voor een klimaatplafond, zijn wij betrokken bij het gehele traject: van advies tot ontwerpen, en van leveren tot monteren. Hierdoor ontzorgen wij de klant in het gehele proces.”

Meer informatie?
info@interalu.eu
Tel: 076 513 99 97