Business Intelligence (BI) in de maakindustrie is in opkomst. Intelligente producten melden straks zelf of ze op voorraad zijn. Een bedrijf weet direct hoeveel producten ze moeten inkopen en wie die producten nodig hebben. Met BI kunnen bedrijven achteruit- én vooruitkijken. Die eindeloze mogelijkheden zullen de maakindustrie voorgoed veranderen.

De toepassing van Business Intelligence

Robotarmen die aubergines kunnen herkennen en weten hoe ze die moeten vasthouden. Een Delftse startup bedacht het. Een voorbeeld van robotica die veel in de maakindustrie voorkomt: robots leren hoe mensen dingen doen. Die verbeterde bedrijfsvoering komt voort uit het opsporen en gebruiken van informatie uit data-analyse, ofwel Business Intelligence. Bert Kersten, hoogleraar business processes en ict, verzorgt binnenkort de collegereeks Predictive Analytics & Business Intelligence op Nyenrode. “Interessant is dat als één robot leert van een fout, de andere robots dit door de Cloud ook leren.”

Kleine stappen

Het Internet of Things biedt de maakindustrie technieken waardoor apparaten zelf vragen om onderhoud. In de auto-industrie gaat die ontwikkeling snel, maar bijvoorbeeld scheepbouw blijft hierin nog achter. Een barrière voor verandering is padafhankelijkheid: op de oude weg doorgaan, omdat het altijd zo goed heeft gewerkt. Als bedrijven de vlucht naar voren willen maken moeten ze dat doen in kleine stappen: think large, start small, scale fast. “Als het ijs dik genoeg is, zet je pas de volgende stap.”

Modulaire BI-systemen

In modulaire BI-systemen analyseren gebruikers eigen databestanden in modules, zoals financiën of logistiek. Verwachtingen van BI zijn hoog, maar gebruikers moeten wel weten wat ze willen weten. “Later kunnen we patronen vinden in data, maar nu moet je nog je businesskennis en ondernemerschap erop toepassen.” Data zijn nooit perfect of compleet. Vaak worden begrippen verschillend gedefinieerd. Als je niet aan die randvoorwaarden voldoet, is de kans groot dat je mistast. In internationale BI is privacy een valkuil, want richtlijnen verschillen per land. Klantbelang komt dan in conflict met juridische belangen. “Die hindernis moeten we nemen en verdwijnt als grenzen wegvallen.”

Begrijpelijk dashboard

BI-expert Hans Timmerman wijst erop dat je vroeger alleen uit gestructureerde data trends kon halen en er vooral mee kon terugkijken. Nu kunnen we allerlei data om ons heen verzamelen en daar voorspellingen mee doen. Met die informatie kun je als bedrijf je voordeel doen. Maar weet welke data je wilt gebruiken en hoe je die functioneel verzamelt en analyseert, en toon data in een begrijpelijk dashboard aan bestuurders. Bedrijven worstelen met de vraag hoe ze slimme apparaten kunnen ontwerpen, controleren, software kunnen updaten en het apparaat tegen disfunctioneren moeten beveiligen. “Om slimme apparaten te kunnen ontwerpen moeten we mensen opleiden en het curriculum op hoger onderwijsinstellingen worden aangepast.”

3D-printer

De 3D-printer veroorzaakt volgens Timmerman een omgekeerde industriële revolutie: terug van de centrale fabriek naar lokale huisnijverheid. Timmerman denkt aan decentrale productieplekken midden in de stad, ook voor voedsel. De productie is dichtbij de consument en er is geen onder- of overproductie, transport en afval meer. Ook komt de nationale productie weer terug. Offshoring wordt onnodig, omdat geautomatiseerde productie hier of in China hetzelfde kost. De maakindustrie moet hierop inspelen en vooral nieuwe ontwikkelingen tijdig opmerken. “Dat vergt een generatie ondernemers die weet wanneer je moet stoppen met een bestaand product en moet inzetten op verandering: creative destruction.”