Je salaris kan in veel vormen worden uitbetaald. Uiteraard in euro’s , maar ook als een fietsplan, als lunch of zelfs in bitcoin
Bitcoin? Is daar nog interesse in? De munt piekte namelijk in prijs én in populariteit begin 2018 en dat ligt alweer een paar jaar achter ons.
De koers van bitcoin steeg begin 2018 tot liefst 20.000 dollar. Dat bleek achteraf de grote piek en de munt is sindsdien niet meer teruggegroeid naar dat niveau. Door de coronacrisis daalde de prijs zelfs naar 4.000 dollar in maart 2020. Inmiddels is de bitcoin koers gestegen naar zo’n 9.000 euro, de markt is dus nog springlevend.
Nu we geen rente meer krijgen bij de bank, is het wellicht interessanter om een deel van het salaris in bitcoins te ontvangen.
Bitcoin als salaris? Waarom eigenlijk?
Sinds medio 2018 ontvangen medewerkers van het Nijmeegse bedrijf BTC Direct een deel van hun salaris in bitcoin. De eerste uitbetaling vond plaats op 27 juni 2018, destijds was bitcoin nog 5.300 euro waard. Medewerkers bepaalden zelf voor welk bedrag ze elke maand bitcoin zouden krijgen. De grootste groep koos ervoor om elke maand honderd euro aan bitcoin uit te laten betalen.
Laten we eens kijken naar het resultaat na het eerste jaar, dus na twaalf salarisrondes is er gemiddeld voor 1.200 euro uitbetaald in bitcoin. Dat is 0,27 bitcoin. Gedurende het hele jaar en tot aan juli 2019 was de koers flink gestegen waardoor de waarde van het bitcoin salaris 2.100 euro was geworden. Voor de snelle rekenaar, dat is een rendement van 75 procent!
Nog een voordeel voor uitbetalen in bitcoin: Je hoeft niet zelf de koers in de gaten te houden op jacht naar een goed koopmoment, ook hoef je geen handelingen meer te verrichten om zelf bitcoin te kopen.
Wat heeft een bedrijf hier aan?
Het blijft altijd een gevecht om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor jong talent, zeker als dit om ICT-functies gaat. Door bitcoin aan te bieden laat je zien dat je organisatie jong, progressief en innovatief is. Je hoeft de uitbetaling van bitcoin niet te verplichten, maar alleen al door dit aan te bieden spreek je een brede groep potentiële werknemers aan. Bitcoin is vooral bij jonge, getalenteerde IT’ers ontzettend in trek.
Wat zegt de wet?
Bitcoin als salaris, daar is in Nederland nog geen speciale wetgeving voor. De Belastingdienst vindt dat bitcoin (nog) geen betaalmiddel is. Dit is de reden waarom een salarisbetaling in bitcoin onder loon in natura wordt genoemd, net als een parkeerabonnement of een kerstpakket.
Dit mag niet ongelimiteerd. Als werkgever mag je alleen een bedrag in de vorm van natura uitbetalen, wat boven het minimumsalaris uitkomt. In de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) staat dat het minimumloon in euro’s moet worden uitbetaald. Alles daarboven mag naar eigen invulling worden betaald.
Wat merk je in de administratie?
Op de periodieke salarisstrook staat loon in natura vermeld, uitgedrukt in het eurobedrag van moment van uitbetaling.
Maar ook de belastingaangiftes veranderen niet veel. Als werknemer betaal je gewoon vermogensbelasting. Dat geldt niet alleen voor de bitcoins die je ontvangt in de vorm van salaris, maar ook voor alle investeringen die je zelf hebt gekocht, denk aan aandelen en goud.
Vanaf 2021 gaat het heffingsvrij vermogen in box 3 omhoog naar 50.000 of 100.000 euro met fiscaal partner. Nu is dat nog 30.846 of 61.692 euro met fiscaal partner.
Ook voor werkgevers verandert er nauwelijks iets. De loonheffing wordt gewoon ingehouden op het brutosalaris. Vervolgens komt de uitbetaling van het nettosalaris, en de uitbetaling in bitcoin.