Van superintelligente metselrobots tot autofabrieken werkend met geautomatiseerde, modulaire montage en Smart home beginners guides… smart industry kent geen grenzen dankzij de eindeloze mogelijkheden van internet of things (IoT). Toch heeft het introduceren van IoT-oplossingen voor bedrijven nog flink wat haken en ogen. Elke onderneming heeft immers haar eigen proces- en IT-inrichting, die digitalisering en automatisering lastig maken. Tze Chiew, product sales manager bij hardwarebedrijf Advantech, vertelt hoe bedrijven dit obstakel kunnen overwinnen.
Hoe scoort Nederland op het gebied van smart industry?
“Naar mijn idee lopen we redelijk voorop. Zo zijn er een aantal innovatieve, Nederlandse fabrikanten die ook wereldwijd actief zijn. Bovendien is de groei van het aantal slimme fabrieken in ons land echt opvallend. Vijf jaar geleden waren veel technische oplossingen al beschikbaar, maar werd vooral nog gesproken over hoe we het moesten aanpakken. Inmiddels merk ik dat een hoop bedrijven investeren in gespecialiseerd personeel en hardware. Als we echter kijken naar industry 4.0, dan heeft Duitsland een leidende rol op het gebied van IoT en smart industry. De huidige ontwikkelingen en mogelijkheden worden wel vertraagd door wet- en regelgeving.”
Waarom is de populariteit voor smart industry en IoT zo sterk groeiende?
“Salarissen liggen hier hoog, dus arbeidskrachten zijn duur. Als fabrikant wil je efficiënt met je middelen omgaan en dus ontkom je er niet aan om te investeren in slimme technologie. Je wilt immers een hoog rendement van de productie. Daardoor denken veel bedrijven na over mogelijkheden om dit te verbeteren met behulp van het internet of things. Met IoT kun je machines aan elkaar verbinden en met elkaar laten communiceren, zodat productieprocessen geautomatiseerd en dus efficiënter verlopen. Daarnaast biedt IoT de kans om nieuwe inzichten te krijgen en zelf nieuwe businessmodellen te creëren. Daardoor denken veel bedrijven na over mogelijkheden om hun activiteiten te verbeteren met behulp van internet of things.”
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?
“Er is steeds meer vraag naar flexibiliteit en eenvoudig te integreren ‘verticale’ oplossingen. Door de komst van onder meer kunstmatige intelligentie en cloudtechnologie, wordt de inrichting voor fabrikanten steeds complexer. Daardoor groeit de vraag naar volledige softwareintegratie. Zie het als de aankoop van een printer: je wilt niet alleen de hardware zelf, want je hebt ook de drivers nodig om aan de slag te kunnen.”
Welke oplossingen bieden jullie?
“Van oorsprong zijn we een industrieel hardwareproducent, maar we richten ons inmiddels steeds meer op samenwerking met softwarebedrijven gespecialiseerd in cloud- en IoT-toepassingen. Een soort start-up co-creatie, waarbij we investeren in ideeën die synergie bieden aan ons reeds brede portfolio. In dat kader organiseren we op 1 en 2 november in Suzhou, China een uniek evenement: IoT Co-Creation Summit 2018, waar we ongeveer zesduizend gasten verwachten. Hierbij zal onder meer een grote delegatie uit Europa aanwezig zijn. Op dit congres kunnen ecopartners – denk aan softwarebedrijven, OEM’s, systeemintegratoren en consultants – hun ideeën delen en deze wereldwijd zichtbaar maken. Bovendien kunnen zij kennis uitwisselen met bedrijven uit grote productielanden als China en de Verenigde Staten. Uiteraard zal ook onze salesafdeling bij het evenement aanwezig zijn en houden wij onze ogen open voor interessante partnerships. Door onze wereldwijde salesorganisatie kan een Europese delegatie een marktpenetratie in andere regio’s vereenvoudigen. Veel IoTprojecten beginnen klein, met een innovatieve gedachtegang. Maar als ze groter willen en kunnen worden, dan zijn wij er klaar voor.”
Meer informatie |
---|
www.advantech.eu events.advantech.com/iot-summit/2018/en |