Als ondernemer kun jij je verzekeren voor aansprakelijkheid. Omdat dit niet verplicht is, sluit niet iedere ondernemer een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Je bespaart zo weliswaar op de premie, maar onderaan de streep kan het je ook veel geld kosten. Daarom raden wij ondernemers aan om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Aangezien er verschillende soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zijn, weet je misschien niet welke je moet kiezen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 3 soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen op een rijtje en lichten we ze toe.
1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Je kunt zelf de fout ingaan, maar dit geldt ook voor iemand die je in dienst hebt. Wanneer er door zo’n fout schade ontstaat bij een klant, zit het er dik in dat je aansprakelijk gesteld wordt. Omdat de kosten van een schadeclaim hoog op kunnen lopen, is het niet prettig als je dit alleemaal zelf moet betalen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze verzekering vergoedt schade die jij of een medewerker aanricht tijdens het werk en schade die veroorzaakt wordt door een product dat je maakt of levert.
Omdat een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet verplicht is, sluit niet iedere ondernemer deze verzekering af. Toch zijn er steeds meer ondernemers die het nut van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering inzien. Zo sluit meer dan 60 procent van alle kleine en middelgrote organisaties een AVB af. Dit doen zij vooral omdat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een financieel vangnet vormt als je onverwacht aansprakelijk gesteld wordt voor schade. Daarbij komt dat steeds meer opdrachtgevers tegenwoordig een AVB eisen.
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ondernemers kunnen een standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten, maar het is ook mogelijk om deze verzekering uit te breiden. Je kunt namelijk een aanvullende verzekering voor beroepsaansprakelijkheid afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims als gevolg van beroepsfouten. Hierbij kun je denken aan verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden, maar ook aan inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht. Deze verzekering is vooral handig voor juridische, financiële, technische en adviserende beroepen. Voor bepaalde beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zelfs verplicht, zoals financieel adviseurs, architecten en advocaten. Beoefen je een ander beroep? Ook dan kun je niet altijd om een BAV heen. Steeds meer opdrachtgevers vragen hier namelijk om.
3. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Werkt jouw bedrijf met bestuurders, commissarissen en/of toezichthouders? Dan kunnen hun acties tot een schadeclaim leiden. Om het privévermogen van een bestuurder, commissaris of toezichthouder te beschermen, breid je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uit met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA). Deze verzekering sluit je niet af voor een enkele bestuurder, maar voor iedereen tegelijkertijd. Als één van hen een fout maakt, kan het hele bestuur namelijk aansprakelijk gesteld worden. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan kan er aanspraak worden gemaakt op het privévermogen van bestuurders, commissarissen en/of toezichthouders.