Brand is verreweg het grootste bedrijfsrisico binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb). Veel branden hebben een eenvoudige oorzaak. Kortsluiting en onvoorzichtigheid liggen het meest voor de hand. Daar is gemakkelijk iets aan te doen. Peter Zeilstra, Risk Engineer bij MS Amlin, geeft tien tips die iedere ondernemer kunnen helpen de risico’s gemakkelijk te signaleren. Deze tips gelden voor mkb’ers net zo goed als voor grote bedrijven. En de meeste tips zijn nog gratis ook.
1. Kijk eens in de meterkast
Regelmatig komen we bij bedrijven waar dozen vol met stoppen in de meterkast staan en de grond bezaaid is met kapotte exemplaren. Als deze zo vaak doorslaan, is de apparatuur mogelijk zwaarder geworden. Hoog tijd om de stoppenkast aan te laten passen aan de zwaardere belasting.
2. Weg met de verdeelstekkerdozen
Kijk eens onder bureaus of achter printers: liggen daar verdeelstekkerdozen? Een verdeelstekkerdoos is een tijdelijke oplossing. Als er permanent meer elektrapunten nodig zijn, overweeg dan de aanleg van extra wandcontactdozen. En als u toch een verdeelstekkerdoos gebruikt, investeer dan in een goede, en koop niet zomaar een van 3,50 euro bij de supermarkt.
3. Kasten of stellingen verplaatst? Controleer de nieuwe indeling
Als de indeling van een magazijn of opslagruimte is gewijzigd, kijk dan eens of rookmelders nog op de goede plaats zitten en of de detectoren van het inbraakdetectiesysteem nog voldoende vrij van obstakels zijn. Hangt de verlichting nog boven het gangpad? Als stellingen recht onder verlichtingselementen zijn geplaatst kan een kapotte lamp gemakkelijk brand veroorzaken. Bovendien is een lamp boven een stelling nogal inefficiënt.
4. Zorg voor de juiste blusmiddelen
Een onjuiste brandblusser kan ook schade veroorzaken. Brandblussers komen grofweg in drie soorten: CO2-, schuim- en poederblussers. Iedere blusser heeft zijn specifieke eigenschappen. Poederblussers bijvoorbeeld, zijn het meest krachtig, maar let op: het poeder is in feite gemalen zout. Op de langere termijn veroorzaakt dat corrosie. Gebruik je een poederblusser bij een brand in een serverruimte, dan zal de apparatuur alsnog total loss eindigen.
5. Privé-apparatuur hoort niet op de werkvloer
In veel bedrijven zijn koffiezetapparaten en radio’s afdankertjes die medewerkers van thuis hebben meegenomen. Die zijn oud, energie-inefficiënt, vaak stoffig en kunnen daardoor kortsluiting of brand veroorzaken. Als muziek en koffie op de werkvloer belangrijk zijn, zorg dan voor kwalitatief goede apparaten en neem deze mee in de elektrische keuring.
6. Een open deur is geen branddeur
Een branddeur is onderdeel van een brandscheiding en die zit er niet voor niets. In menig bedrijf worden branddeuren met bijvoorbeeld deurstoppers of kegjes permanent open gehouden. Daarmee verliest de gehele brandscheiding zijn nut. Zie er daarom op toe dat branddeuren altijd dicht zijn en neem de deurstoppers en kegjes weg.
7. Houd acculaders uit de buurt van brandbare materialen
Acculaders van heftrucks en veegmachines zijn elektrisch en kunnen warm worden. Ook kunnen er vonken ontstaan. Daarnaast kan bij het overladen van een accu waterstofgas vrijkomen. Deze twee factoren samen kunnen een steekvlam veroorzaken. Als er op dat moment brandbare materialen in de buurt staan kan dit brand tot gevolg hebben. Houd de laders daarom uit de buurt van brandbare materialen en stel ze bij voorkeur in een aparte ruimte op. Een rookmelder erboven, met doormelding, maakt het laden nog veiliger.
8. Brandgevaarlijke werkzaamheden? Controleer de omgeving
Bij lassen en slijpen komen vonken vrij. Vaak gaat het mis als dit incidenteel plaatsvindt. Dit komt dan omdat onervaren personeel zich minder bewust is van de gevaren van dit soort werkzaamheden. Controleer daarom of de omgeving waar deze werkzaamheden plaatsvinden altijd vrij is van open afvalbakken en brandbare materialen. Lukt dit niet, scherm deze dan af met brandwerende lasdekens.
9. Houd toezicht op ingehuurde bedrijven
Soms voeren andere bedrijven werkzaamheden uit binnen uw bedrijf. Misschien wordt er een airconditioning geïnstalleerd en moet er een gat in het dak geslepen worden. Of een dakdekker gaat met een brander aan de slag op uw dak. Realiseert u zich dat de dakbedekking en het isolatiemateriaal op het dak vaak zeer brandbaar zijn. Houd dus toezicht op de werkzaamheden en controleer zelf nadien of er echt niets meer smeult.
10. Goed voorbeeld doet goed volgen
Daarmee komen we op de laatste en belangrijkste tip. Geef als eigenaar of manager altijd het goede voorbeeld: zet de norm! Sluit branddeuren, zorg voor orde en netheid en spreek medewerkers aan op hun gedrag. Mensen passen bewust en onbewust hun eigen normen aan op signalen uit hun omgeving. In een veilige, nette omgeving hebben mensen zelf ook meer oog voor veiligheid. Belangrijk hierbij is ook dat opmerkingen worden opgepakt en onvolkomenheden opgelost. Koppel de door u ondernomen acties terug aan de werknemers.
Meer informatie |
---|
MS Amlin is wereldwijd actief als verzekeraar en herverzekeraar en heeft meer dan honderd jaar ervaring. In Nederland is MS Amlin een toonaangevende speler op het gebied van brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen, technische verzekeringen, wagenparken en transportverzekeringen (aanbouw, binnenvaart, lading, aansprakelijkheid) voor de mkb- en grootzakelijke markt. De teams van MS Amlin doen zaken met tussenpersonen en volmachthouders om verzekeringen te kunnen bieden voor alle soorten ondernemingsrisico, die specialistische underwriting-expertise vereisen. Met behulp van een eigen team van Risk Engineers worden de vaak complexe risico’s van ondernemingen op locatie in kaart gebracht. Samen met de leiding van het bedrijf wordt dan een traject uitgezet om het risicomanagement te verbeteren. Sinds enkele jaren richt MS Amlin zich ook specifiek op het mkb. In deze sector is risicomanagement niet vanzelfsprekend. Dit is onterecht, vindt Peter Zeilstra: “Risicomanagement is ook simpelweg gevaren binnen je eigen bedrijf herkennen en er iets aan doen.” |